כתב: אפרים וייל – אגרונום חישתיל

גינת העציץ Garden container, מוצר מוביל ואופנתי באירופה וארה"ב, נכנס בהדרגה גם אלינו. הוא נולד כתוצאה מאופי המגורים העירוני ובא לענות על הצורך האנושי, להקיף את עצמנו בפריחה, גם במקום שאין תנאים טבעיים לכך.

גינת העציץ הוא מיכל גידול, בכל גודל, בכל צורה ובכל עיצוב, מכל חומר, פלסטיק, חרס, בטון, סיבי קוקוס ועוד, שבתוכו נשתול באופן מתוכנן ומחושב מיני צמחים שונים.

את גינת העציץ נוכל למקם במגוון מקומות, במרפסת, בחצר, בפטיו, על משטח מרוצף, משטח דשא ועוד.

כדי לקבל את המוצר הסופי המבוקש ושנוכל ליהנות ממנו, אנו צריכים להקדים לביצוע מספר שלבי תכנון. נעמוד על מספר עקרונות בעיצוב גינת העציץ.

בבואנו לתכנן את גינת העציץ יש שלשה עקרונות שיש לקחת בחשבון: צבע, טקסטורה ופרופורציה

עקרונות אלה שינחו אותנו בתכנון, נכונים לגבי כל הפרטים המרכיבים את גינת העציץ, הצמחים הפורחים, צמחי העלווה, וכן למיכל הגידול.

צבע

 הצבע הוא מרכיב מכריע בתצוגת העציץ, הוא זה שבד"כ "תופס" את העין. על ידי שילוב נכון של צבעים נוכל לקבל את האפקט הרצוי לנו.

כידוע מחלקים את הצבעים לצבעים חמים וצבעים קרים.

צבעים חמים: צהוב, כתום, אדום ועוד וצבעים קרים, כמו: כחול, סגול, ורוד.

בשילוב צבעים חמים, צהוב ואדום, למשל בידנס צהוב עם גרניום אדום, כמו בטבע, פרגים בשדה חרדל, נקבל הרמוניה של צבעים, וכן בצבעים הקרים, אם נשלב סלויה אוסטפריזלנד סגול עם ורבנה משתרעת כחולה.

לעומת זאת בשילוב בין הצבעים החמים לקרים, נקבל אפקט של ניגוד, למשל מפלית סורפיניה כחולה עם מפלית מיני (קליברכואה) צהובה.

ככלי עזר לשילוב בין הצבעים נוכל להיעזר בגלגל הצבעים.

      

טקסטורה – מרקם

כשאנחנו מדברים על הטקסטורה-מרקם, הכוונה היא לכל המרכיבים המשפיעים על כך, פרחים ועלווה.

גודל – קטן, גדול. צורה – עלה מנוצה, משונן, חלק, פרח צינורי, מורכב, תפרחת.

אופי הצימוח – צימוח זקוף, כדורי – שיחי, משתרע.

במשחק נכון בין המרכיבים השונים, נוכל לתת אופי שונה לכל צירוף, למשל, שילוב של צורות צימוח שונות ייתן לנו מראה טבעי, לדוגמה: קוריאופסיס עם הצימוח הזקוף והפרח הצהוב הסימטרי המורכב, עם סקיבולה משתרעת והפרח הלא סימטרי.

צירוף של צמחים בעלי ניגודים חזקים יכולים להפריע למראה, אך ניתן לרכך ולגשר ע"י שילוב של צמחים אחרים ביניהם. 

 

פרופורציה – יחס

עיקרון אחרון בעיצוב הוא הפרופורציה, בין כל המרכיבים של גינת העציץ.

אופי הצימוח משפיע על הפרופורציה וכשניקח זאת בחשבון מראש, נוכל ליצור שילוב מאוזן, לדוגמא: צמח בעל צימוח נמרץ ותופס נפח  כמו קולאוס ולידו צמח איטי כמו איריסיניה, נוכל "לפצות" ולאזן בין הצמחים ע"י שתילת 2-3 צמחים איטיים על כל צמח מהיר.

 באופן דומה גם לגודל הצמח והעלים תרומה לפרופורציה המתקבלת, ולבסוף יש גם צורך להתאים את גודל וצורת מיכל הגידול לשאר הפרמטרים. 

כדי לקבל מבנה מאוזן של גינת העציץ בד"כ נשתול את הצמח הזקוף במרכז המיכל, את הצמחים המשתרעים, הזוחלים נשתול בשוליים וביניהם את הצמחים בעלי המבנה השיחי, שתורמים למיכל את הנפח. כששותלים בקערה לתלייה בגובה, אפשר לוותר על הצמח הזקוף.

בחירת העציץ-מיכל ייעשה במקביל לבחירת הצמחים, אם נבחר עציץ מעוצב ויפה אין טעם לשתול שתילים משתרעים שתוך זמן קצר יכסו את כל העציץ, אלא נבחר צמחים שיתנו מקום גם למופע העציץ עצמו, ובמקרה כזה גם גודל העציץ חשוב. היחס נוף-עציץ, המקובל הוא גובה-נפח הצמחים, כפול מגודל העציץ.

בחירת הצמחים – בנוסף לדרישות העיצוביות שהזכרנו יש לבחור צמחים בעלי דרישות גידוליות דומות כך שיוכלו "לחיות" ביחד, באותם תנאי גידול. מבין מגוון הדרישות הגידוליות, ניתן להצביע על שני גורמים מכריעים.

תאורה – דרישות התאורה של הצמחים צריכות להיות דומות, לא נשתול צמחי שמש יחד עם צמחי צל אלא כל קבוצה בנפרד.

השקיה – חשיבות מרובה יש לדרישות ההשקיה של הצמחים. אם נשתול צמח שדורש השקיה מרובה יחד עם צמח עמיד ליובש, לא תהיה לנו ברירה ונצטרך להשקות הרבה, ואז בשלב ראשון הצמח העמיד ליובש לא ייראה במיטבו ובהמשך גם יתפתחו רקבונות.

השתילה בפועל

למצע הגידול חשיבות מרובה להצלחת הגידול. התכונות הנדרשות מהמצע הן, מצד אחד אחיזת מים טובה, כדי שהשתילים לא יתייבשו ומאידך ניקוז טוב על מנת שתהיה אספקת חמצן טובה לשורשים. אם אין בכוונתנו לדשן את הצמחים במהלך הגידול אזי יש צורך לוודא נוכחות דשן בשחרור איטי במצע.

גובה פני המצע כ-1 ס"מ מתחת לשולי העציץ, כדי שלאחר השתילה וההשקיה, המצע לא יגלוש החוצה.

סדר פעולות השתילה, ממרכז הקערה כלפי השוליים.

מרחק השתילים בהיקף המיכל, 3-4 ס"מ משולי המיכל וזאת על מנת שכשהצמחים יתפתחו, יהיו מעוגנים חזק ולא ישלפו החוצה. 

לאחר השתילה נשקה את המיכל עד לרוויה וניתן לכל המים העודפים להתנקז החוצה.

על השאלה, כמה לשתול? אין תשובה חד – משמעית והתשובה תלויה בשיקולים שונים.

מה התקציב? כמה רוצים להשקיע?

 

זמן הגידול – ככל שנשתול פחות צמחים, זמן הגידול עד למופע המלא והסופי, יתארך.

לקבלת מיכל מלא ומסועף (בהתאם לסוגי הצמחים), נוכל לקטום את הצמחים וזה שוב יאריך את משך זמן הגידול.

עיצוב – אם נשתול מעט צמחים אפשרויות "המשחק" בעיצוב המיכל יהיו מוגבלות.

ככלל לא מחייב ניתן לומר שבעציץ 25 נשתול כ- 6-7 שתילים.

לסיכום ניתן לומר שגינת העציץ היא הנאה לאורך כל הדרך, החל משלב בחירת הצמחים והמיכל, השתילה וכמובן בסוף התהליך כשנקבל את המוצר הסופי. אפשרויות השילוב והעיצוב הם אינסופיים ונוכל להפתיע את עצמנו כל פעם מחדש.